Форум Поща Карта на сайта Търсене Връзки Контакти
Начало Новини    English
Избираеми дисциплини 2019/2020, Есенен триместър, задочно об.

ИЗБИРАЕМИ ДИСЦИПЛИНИ 

ЕСЕНЕН ТРИМЕСТЪР 2019/2020

(бакалавърски специалности – задочно обучение)

 

  • По учебен план през Есенния триместър на учебната 2019/2020 година имат задължително избираема дисциплина студентите от:
    • ІІ, ІІІ, ІV курс Бизнес информационни технологии;
    • ІІ, ІІІ, ІV курс Информатика;
    • ІІ, ІІІ, ІV курс Софтуерни технологии и дизайн;
    • ІІ, ІІІ курс Софтуерно инженерство.
       
  • Записването става лично и започва от 10:00 ч. на 18.09.201г. в каб. 344.

  • Броят на студентите за всяка дисциплина е ограничен.

 

АНОТАЦИИ НА ИЗБИРАЕМИТЕ ДИСЦИПЛИНИ

1. Нестандартни задачи по алгебра, проф. д.м.н. Нако Начев (30 места, за всички) – 441 с.з.
Курсът предлага методи за решаване на специални задачи по алгебра с повишена трудност. Такива задачи се решават в профилираните паралелки по математика в средното училище. Много често при решаване на алгебрични задачи се стига до уравнение от четвърта степен. Тъй като в училище не се изучават общи формули за решаване на уравнение от четвърта степен то могат да се търсят критерии за решаване на такива уравнения с квадратни радикали. Интересен е и проблемът за намиране на броя на корените на алгебричните уравнения в даден интервал. За постигане на тази цел има всевъзможни методи чрез които се решава проблема. Всички тези въпроси ще бъдат включени в настоящия курс.

2. Анализ на международните икономически отношения, проф. д.м.н. Манчо Манев, гл. ас. д-р Асен Христов (30 места, за всички) – 423 ауд.
Икономиката на всяка страна е включена в световното стопанство. Международните икономически отношения включват международна търговия, международен обмен на капитали и необходимата за това национална валута. Целта на курса е запознаването на студентите с основните аналитични модели на международните икономически отношения. Разглеждат се както микроикономически така и макроикономически модели – модел на Адам Смит, модел на Рикардо, модел на Хершкер-Олин, модел на Флуд-Гарбер, модел на Дорнбуш, модел на Суан, модел на Беласа-Самуелсън, модели на стабилен валутен курс, модели на платежния баланс. Акцентира се на приложението на разнообразен, но несложен математически апарат от линейна алгебра, аналитична геометрия и математически анализ. Студентите се запознават и с приложението на икономическите модели за решаването на проблемни казуси с конкретни данни, взети от икономическите данни за България и други държави от ЕС.

3. Нестандартни математически задачи, проф. д-р Пенка Рангелова, доц. д-р Марта Теофилова (30места, за всички) – 233 с.з.
Целта на учебната дисциплина е да запознае студентите с различни методи за решаване на нестандартни задачи по математика и да формира у тях умения за да се справят с такива задачи. Застъпени са следните методи: сравняване на лица на равнинни фигури, принцип на Ди¬рихле, принцип на крайния елемент, метод на включване и изключване, решаване на уравнения и системи уравнения с отделяне на точни квадрати, решаване на диофантови уравнения и теория на игрите.

4. Математически основи на компютърната графика, доц. д-р Добринка Грибачева, гл. ас. д-р Ива Докузова (30 места, за всички) – 603 с.з.
Тази учебна дисциплина съдържа два основни раздела – „Геометрични преобразувания в равнината” и „Геометрични преобразувания в пространството”, с изучаването на които се правят първи стъпки в компютърната геометрия и графика. Основната ѝ задача е да даде в достъпна форма математическия апарат за създаване на изображения на геометричните обекти на екрана на компютъра и за тяхното движение. С получените умения студентите ще могат да съставят геометричен модел на обекта, да задават преобразувания на обекта (ротация, транслация, промяна на мащаба и др.) и да въвеждат нагледно (аксонометрично, перспективно) изображение.

5. Итерационни методи, проф. д.м.н. Петко Пройнов (30 места, за всички) – 231 с.з.
Една от най-древните и същевременно една от най-актуалните съвременни математически задачи е задачата за числено решаване на уравнения. Курсът е посветен на итерационни методи за числено решаване на нелинейни уравнения. Той е подходящ както за студенти, които харесват теретичната математика така и за студенти, които предпочитат приложната математика. Курсът дава основа за разработване на курсови и дипломни работи (теоретични разработки, провеждане на компютърни експерименти, програмно осигуряване на итерационни методи).

6. Въведение в математика на парите, доц. д-р Боян Златанов (30 места, за всички) – 433 к.з.
Теорема за простата лихва, просто лихва, когато лихвеният период се измерва в дни. Сложна лихва, Вътрешна норма на възвращаемост. Инфлация, индекс на потребителските цени, данъци. Обикновена доходност, бъдеща доходност, безсрочна доходност. Заеми и риск. Амортизаци, амортизационни таблици, периодични плащания. Кредитни карти, площания с кредитни карти, номериране на кредитните карти. Полици, изискуеми облигации, същровищни бонове, облигационнен портфейл. Акциии и фондови пазари, купуване и продаване на акци. Деривативни инструменти, модел на стоковия пазар.

7. Въведение в теория на множествата и общата топология, доц. д-р Георги Костадинов (30 места, за всички) – 435 с.з.
Теорията на множествата се използва в различни области: математика, физика, информатика и други. Алгебрата на множествата притежава свойства, които наподобяват свойствата на действия с числа. Задълбоченото изследване на понятието „близост“ води до възникването на науката ТОПОЛОГИЯ (1902 г.). Топологичните пространства и някои техни класове са основен апарат в много съвременни математически теории: диференциални уравнения, теория на мерките, теория на вероятностите.

В настоящия курс системно се изграждат основните понятия: отворени множества, затворени множества, затворена обвивка, непрекъснати изображения, компактност, както примери и някои техни приложения.

8. Бизнес статистика с SPSS, проф. д.м.н. Снежана Гочева, гл. ас. д-р Атанас Иванов (30 места, за всички) – 536 к.з.
Със стремителното напредване на информационните технологии и повсеместното използване на компютри, фактор от основна важност е натрупването на големи количества от разнородна информация. В сферата на бизнеса и икономиката ежедневно се събират данни за продажби, складови наличности, за инвестиции, финансови данни и др., основно от числов тип. Възниква нужда от тяхната статистическа обработка с цел систематизиране, извличане на основни тенденции, предвиждания и др. Целта на предлаганата избираема дисциплина е бързо и лесно навлизане на студентите в статистиката с помощта на IBM SPSS - един от най-разпространените статистически пакети за обработка на емпирични данни, с широко приложение както в по-големи организации, занимаващи се със социологически, икономически и маркетингови изследвания, така и в малки и средни фирми, университети и др. области. Курсът включва следните основни теми: Начална обработка на данни, Модифициране на данни, Графично представяне, Разпределения, тестове и проверка на хипотези, Корелационен, дисперсионен, регресионен анализ и др., Анализ на временни редове. Обучението се провежда изцяло с компютър и се решават практически задачи с ориентация към бизнеса. За самостоятелна работа се задават домашни и курсови работи. Успешно завършилите обучението по тази учебна дисциплина ще са добили практически знания и умения да подбират подходящ метод, да обработват реални данни с помощта на SPSS и да интерпретират получените резултати. Курсът е предназначен за всички курсове. Не се изискват предварителни познания по статистика.

9. Основи на моделирането, проф. д.м.н. Снежана Христова (30 места, за всички) – 541 к.з.
Едно от най-използваните съвременни средства за изучаване и управление на реални процеси в съвременния свят са т.н. моделиране и симулация. Но какво представлява моделът, каква е философията на моделирането и кои са основните етапи при осъществяването му, каква е връзката между моделиране и симулация- това са част от въпросите, разглеждани в този курс.  Ще бъдат представени  основните видове модели, основните принципи и етапи при създаването на модел (от идеализацията през реализацията до имплементирането).  Ще бъдат представени редица елементарни модели от различни области на науката (физика, химия, биология), на медицината, бизнеса, както и вседневния ни живот.  Основната част от разглежданите модели ще бъдат компютърно реализирани и изследвани чрез използване на подходящ софтуер.  Всеки студент ще бъде включен в група, която в зависимост от интересите на участниците, ще разработва подходящ модел, с цел да се придобият умения и способности за реално приложение и компютърно имплементиране на модели.

10. Програмиране в среда Arduino, доц. д-р Светослав Енков (30 места, за всички) – 547 к.з.
Целите на курса са студентите да придобият основни познания за програмирането на 8-битови микроконтролери Atmel AVR в среда Arduino и да се запознаят с принципите на създаването на прости схеми и устройства с тези контролери. Arduino e платформа за електронно прототипиране с отворен код, базирана на гъвкави и лесни за използване хардуер и софтуер. Системата общува със средата, получавайки сигнали от множество сензори и датчици и може да взаимодейства с нея, контролирайки светлини, дисплеи, двигатели и други устройства. Микроконтролерът в платката се програмира с Arduino език за програмиране (базиран на Wiring и подобен на С++) в развойна среда Arduino (базирана на Processing). За нуждите на курса са осигурени платки Duemilanove и Mega2560, както и множество сензори, дисплеи, бутони и прототипни платки, с цел практическото усвояване и тестване на получените знания. Изискванията към желаещите да се запишат на тази избираема дисциплина са: основни познания по програмиране на С++, начални познания по електроника и електротехника (от курса по Физика в средното училище). Не се предвижда да има входен тест. Курсът завършва с разработка и защита на индивидуален проект (схема и програма на устройство с Arduino) и текуща оценка. Дисциплината е предназначена за студентите на ФМИ от всички специалности и курсове, но се препоръчва на студентите от специалност Информатика след 1-ви курс (при взети дисциплини Програмиране и ООП, както и Компютърни Архитектури).

11. Компютърна графика с WebGL и GLSL ES, доц. Елена Сомова, докт. Николай Ханджийски (30места, за всички)  – 346 к.з.
Курсът разглежда WebGL (Web Graphics Library), която е библиотека за компютърна 2D и 3D графика, ползваща HTML 5 Canvas елемент. Библиотеката позволява използването на графичния процесор (GPU) за ускорение при обработката на изображения и създаването на графични ефекти. Изпълнението е директно в уеб браузър без външни добавки с контролен код на JavaScript заедно с компютърни програми (Shaders), които най-често са предназначени за изпълнение от графичния процесор, контролират цветовете (осветяване, затъмняване и др.) на изображението и са написани на OpenGL ES Shading Language (GLSL ES). WebGL се използва и за други функции не свързани с компютърната графика като цяло, но изискващи висока паралелност, която предлага графичния процесор.

12. Моделиране на ERP системи за управление на предприятия, проф. д.м.н. Георги Тотков, докт. Георги Палешников (30 места, за всички) – 534 к.з.
Основна цел на курса е да запознае студентите с основните елементи на интегрираните системи за управление на предприятия (ERP-системи), като се акцентира на анализ и моделира-не на процесите и информационните потоци в предприятието и начините за тяхното управление. Последователно се разясняват основните теоретични понятия и се разглеждат взаимовръзките между процесите и информационните потоци, механизма на функциониране на системата и начините за анализ на данните и вземане на управленски решения. Представя се методология за анализ и моделиране на управленски системи. Разглеждат се възможностите за приложения в областта на промишлеността и бизнеса.

13. Информационна сигурност, доц. д-р Николай Касъклиев (30 места, за всички) – 434 к.з.
Основната цел на курса е запознаване на студентите със задачите, понятията, методите и средствата на информационната сигурност. Разглеждат се  съвременни методи за осигуряване на високо ниво на сигурност на информацията в една организация. Основни теми в курса са: основи на информационна а сигурност, законодателна база, технологии и стандарти в областта, както и технически средства, и др. Прави се сравнителен анализ на различни софтуерни средства за осигуряване на сигурна и надеждна информация. Специално внимание се отделя на организационния и процедурен аспект и различните подходи за оценка на риска.

14. Въведение в невронните мрежи с Python, доц. д-р Емил Хаджиколев, доц. д-р Станка Хаджиколева, докт. Мирослав Трънков (30 места, за всички) – 146 к.з.
Учебната дисциплина е фокусирана върху изучаването на различните видове невронни мрежи и приложенията им. Целта е студентите да придобият знания и умения за практическото използване на невронни мрежи при изграждане на автономни системи с изкуствен интелект. Разглеждат се множество практически примери за успешно създадени и използвани невронни мрежи. Разучават се софтуерни библиотеки за компютърно зрение и машинно самообучение и използването им при изграждане на системи за разпознаване на обекти в картини, машинен превод, изграждане на автономни агенти за игри (ботове) и др. Студентите придобиват знания и опит с използването на модерни инструменти, софтуерни рамки и библиотеки като Tensorflow, Keras, Scikit и др.

15. 3D моделиране с 3ds Max, доц. д-р Станка Хаджиколева, доц. д-р Антония Гелова (30 места, за всички) – 431 к.з.
Учебната дисциплина има за цел да насочи вниманието на студентите към възможностите за моделиране на 3D обекти с 3ds Max. Студентите се запознават с различни техники за работа със стандартни геометрични обекти. Представят се основните принципи на полигонното моделиране и някои основни модификатори. Последователно се изучават различни методи и инструменти за създаване на реалистични 2D и 3D обекти, вкл. работа с материали, текстури, светлинни източници и др. Детайлно се разглеждат средствата за моделиране на сцени, вмъкване на готови сцени и 3D обекти в текуща сцена. Специално внимание се обръща на процеса на рендериране.

16. Въведение в уеб програмирането с Python и Django, доц. д-р Елена Сомова, хон. ас. Тодор Величков (30 места, за всички) – 432 к.з.
Целта на курса е да запознае студентите с особеностите в Уеб програмирането. Ще разгледаме как работи http протоколът, какво представляват HTML документите, разликата между статични и динамични уеб страници. Ще бъдат разгледани и другите инструменти които се използват по време на създаването на уеб апликации - уеб сървъри, бази данни, version control systems, IDEs и др. В хода на самия курс по-детайлно ще се запознаем с езика за програмиране Python, писането на обектно ориентиран код и използването на уеб фреймуорк-а Django. Средата, под коятo ще работим, ще бъде Linux.

17. Технологии за виртуализация, проф. д.м.н. Георги Тотков, док-т Слави Глухов (30 места, за всички) – 533 к.з.
Целта на курса е да запознае студентите с водещите софтуери за виртуализация и тяхното приложение при решаване на конкретни инфраструктурни проблеми. Ще бъдат разгледани и сравнени възможностите на водещите софтуерни решения както и лимитациите при тях. Студентите ще бъдат запознати с няколко хипервайзора, както и методи за реализиране на хардуерна независимост и капсулация на виртуалните машини. Ще бъдат разгледани различни варианти за споделяне и оптимизиране използването на физическите ресурси.

18. Инвестиране и лични финанси, доц. д-р Елена Сомова, хон. ас. Светлозар Гледачев (30места, за всички) – 2 аула
Има две групи хора: такива, които работят за пари, работна заплата;и такива, за които работят парите. Дори и най-добрия мениджър, утре може да остане на улицата. Особено в настоящата криза повечето световни компании смениха ръководството си. Ставаш безработен. От богат и с положение – беден и забравен. Кой иска да е от тях? Какво може да се направи, как да посрещнем финансовите предизвикателства, как да управляваме личните си финанси, колкото и малки да са – това е целта на курса. Основният доход на над 40% от насе­лението на САЩ е от акции и облигации, а не от заплата. Българинът може да управлява само­лет или кораб, но не и личните си финанси. За принципите и възможностите да останеш фи­нан­сово стабилен или да растеш независимо от етапите на кризата е посветен настоящият курс.

19. Мобилни приложения - Android за начинаещи, проф. д-р Станимир Стоянов, ас. Йордан Тодоров (30 места, за всички)– 446 к.з.
Курсът цели да запознае студента с основите за програмиране на приложения за мобилни устройства работещи на операционна система Андроид. Студентите ще се запознаят с различните среди за програмиране както и техните предимства и недостатъци. Ще бъде разгледано андроид SDK-то и възможностите които позволява. Ще бъде разгледано от какво точно се състои един проект за андроид приложение. След запознаване с основите ще се проследи процесът на разработване на реално приложение.

20. Проектиране и управление на локални компютърни мрежи, доц. д-р Генчо Стоицов (30места, за всички) – 246 к.з.
Целта на курса е студентите да придобият практически умения за физическо изграждане на локална компютърна мрежа от тип IEEE 802.3 и IEEE 802.11, определяне на нейните TCP/IP конфигурационни параметри и администриране, съобразено с използваните иновативни методи и технологии в училищното обучение. Акцентира се върху RouterOS операционната система, използвана в MikroTik рутиращите устройства. За проектиране на по-сложни мрежови топологии се предлагат методически разработки на задачи, включващи реализирането на виртуални топологии. Част от използвания инструментариум е симулационната среда GNS3, осигуряваща възможност за проектиране, конфигуриране и тестване на виртуални топологии. Очакваните резултати са свързани с придобиването на трайни знания и умения за изграждане и управление на малки локални мрежи.

21. Интернет банкиране чрез мобилни и  онлайн приложения, доц. д-р Генчо Стоицов, хон. ас. Тодор Тодоров (30 места, за всички) – 447 к.з.
Целта на лекционния курс е запознаване с приложенията за онлайн и мобайл банкиране. Разглеждат се: основни понятия, свързани с начини за достъп до приложенията; функционалности, чрез които се извършват банкови операции (в частност работа с банкови карти – дебитни и кредитни, банкови сметки, кредити, депозити, транзакции, валутни преводи, комунални плащания). Изясняват се мерките за сигурност – sms-нотификация, софтуерен сертификат, квалифициран електронен подпис /КЕП/, електронно кодиращо устройство /Token/ и др. В обзора по дисциплината са включени четири от водещите търговски банки в България (Уникредит Бул-банк АД, Банка ДСК ЕАД, Юробанк България АД - Пощенска банка и Първа инвестиционна банка АД).

22. Апроксимационни и моделни аспекти от областта на „Debugging and test theory“, проф. д-р Николай Кюркчиев, проф. д-р Антон Илиев, доц. д-р Николай Павлов (30 места, за всички) – 531 к.з.
Целта на курса е запознаване с някои основни факти от областта на теорията на дебъгване и тестване. Особено внимание е отделено на характерни апроксимационни и моделни аспекти – класически и нови в тази вечно актуална тематика. Детайлно се изучават модели от тип Gompertz, Gompertz–Makeham, “deterministic reliability growth curves”, Yamada, Kumaraswamy–Dagum log–logistic, Transmuted Kumaraswamy Quasi Lindley, Yamada–Rayleigh, Yamada–Weibull и други функции и приложението, което те намират в тази сериозна област. Илюстрира се предимството и възможността за използване на величината на най-добро Хаусдорфово приближение за оценка на явлението – “saturation”, в контекста на съществуващите до този момент компоненти – “доверителни интервали” и “доверителни граници”. Изучаването на поведението на разгледаните “Software reliability models” е съпроводено с подходящи реални данни, например: а) data from the Yamada and Tamura monograph for testing Apache HTTP Server Project which is developed and maintained an open-source Apache HTTP server for modern operating systems including UNIX and Windows; б) Online IBM entry software package. Проведени са количествени и качествени сравнения за изучаваните модели с използване на програмната среда MATHEMATICA.

23. Платформена виртуализация, проф. д-р Ангел Голев, хон. ас. Росен Христев (30 места, за всички) – 546 к.з.
Курсът ще има за цел да запознае студентите с основите на платформената виртуализация, която все по-често се среща в различни по големина компании. Те ще придобият знания и умения как да разширят възможностите на една ИТ инфраструктура чрез интегриране на локална или пълна виртуализация. Студентите ще се запознаят с различните видове платформена виртуализация. В курса те ще бъдат запознати с основните PaaS, използвани за локална или пълна виртуализация – ProxMox, Hyper-V и VMware ESXi. Също така ще научат възможностите за инсталиране и конфигуриране на тези платформи.

24. Програмиране с Delphi, доц. д-р Тодорка Терзиева, гл. ас. д-р Мариана Крушкова (30 места, за всички) – 535 к.з.
Курсът има за цел да затвърди практическото използване на основни управляващи конструкции в програмирането използвайки удобната среда за програмиране Delphi. Ще се наблегне предимно на възможностите на езика за решаване на практически задачи, както и на реализирането на някои популярни алгоритми.

25. Обща теория на правото в информационното общество, доц. д-р Иван Шотлеков, хон. ас. д-р Владимир Вълев (30 места, за всички) – 232 с.з.
Човешките групи не биха могли да оцелеят без своеобразна йерархия, която да определя мястото на всеки един член от обществото и да изисква от него съобразяване с една или с друга вече установена норма. По тази причина писани и неписани правила винаги ще има.
В епохата на глобализация, на криптовалути и безнесактивности съществуващи преимуществено във виртуалното пространство продължават да съществуват правила и норми, чието познаване носи изключителни ползи на лицата запознати с принципа им на действие. Законите в социума съществуват и благодарение на човешката склонност да се следва чуждо поведение.
Целта на настоящия курс е да запознае студентите с основните институти на правото като общи правила за поведение, защото именно правото е основният регулатор на обществени отношения и връзки, от които е съставено всяко едно общество.

26. Бизнес приложения за интернет с HTML, CSS и JavaScript, проф. д-р Минчо Сандалски (30места, за всички) – 532 к.з.
Целта на избираемата дисциплина е студентите да получат базови знания за основните понятия, методи, технологии и програмни средства, които се използват в теорията и практиката за програмиране в Internet, насочени към информационната услуга World Wide Web. Особено внимание се обръща на възможностите на езиците HTML, CSS и JavaScript, които се използват за реализиране на Wеb-страници. Студентите ще бъдат запознати с базовите средства за представяне на мултимедийни елементи и хипервръзки в Web-страниците, както и с възможностите за диалог с посетителите на Web-сайтове.

 

 

Следваща  
Актуално
Още новини
Архив на новините
© 2009 ФМИ